De ziel van de plek, vervat in de stenen

De gebouwen op de Borgerstein-site weerspiegelen de identiteit van deze plek. Ine Vanherck, projectontwikkelaar bij Vanhout Projects, vertelt wat daar zo uitzonderlijk aan is.

Gebouw Borgerstein - Supermoon

WAT IS ER ZO BIJZONDER AAN DEZE GEBOUWEN?

“Deze site werd in de crisisjaren, begin dertiger jaren van vorige eeuw, met beperkte middelen gebouwd. Eenvoud, soberheid troef dus. En toch vind je hier ‘versieringen’ door kleurverschillen en patronen die in het gevelbeeld zijn verwerkt. Hier kan je uren naar kijken, hoe gevoelens door enkele wederkerende, eenvoudige vormen worden veruitwendigd. Krachtig gewoonweg.”

HOE KOMT DE ZIEL VAN DE PLEK TOT UITING OP DE BORGERSTEINSITE?

“De ziel is er natuurlijk één vanuit ons rooms-katholiek, collectief geheugen. Dienstbetoon, help elkander, behandel je medemens zoals je zelf behandeld wil worden, … Het is een mooie uitdaging om deze ziel te vertalen naar woonvormen die het samenleven en het samen voor elkaar zorgen evenzeer stimuleren. Het is en blijft een plek waar iedereen geluk kan vinden in het samenwonen op deze bijzondere plek.”

Hier kan je uren naar kijken, hoe gevoelens door enkele wederkerende, eenvoudige vormen worden veruitwendigd. Krachtig gewoonweg.

INE VANHERCK

Projectontwikkelaar
bij Vanhout Projects

Nog tijd?
Lees verder

zorg borgerwijk - Supermoon

Een plek voor zorg.

Borgerstein vzw zet zich in voor mensen met een beperking. Zo’n 236 van hen wonen in de gebouwen in Sint-Katelijne-Waver. In hun maatwerkbedrijf ‘WEBO’ biedt Borgerstein werk aan meer dan 180 mensen. Daarnaast beheert de organisatie twee woonzorgcentra voor ouderen waarvan er eentje ligt op het Borgerstein-domein en woongelegenheid biedt aan 60 ouderen. In het tweede woonzorgcentrum Huize Sinte-Angela in Onze-Lieve-Vrouw-Waver wonen 65 ouderen.

Borgerwijk - Supermoon

Een hart dat klopt voor iedereen.

Historisch gezien is de Borgerstein-site een gesloten enclave, maar wel eentje waarin ontmoeting en gemeenschap centraal staat. Een belangrijke ambitie van Borgerwijk is om de plek open te stellen naar de ruimere omgeving en als verbindend element mensen en functies samen te brengen. Zo connecteren we huidige buurtbewoners, toekomstige bewoners, ondernemers, baanbrekers en bezoekers.

Deel jouw ideeën of wensen voor Borgerwijk vóór 7 januari via onderstaand formulier. Blijf je graag op de hoogte of heb je een specifieke vraag? Aarzel niet om ons te contacteren.

PROJECTPARTNERS

ONTWIKKELAARS:

CORES Development | Vanhout Projects

 

*Consortium Bergesteyn: Ontwikkelaars: Vanhout Projects, CORES Development – Aannemer: Vanhout – Masterplanner/Architecten: Stéphane Beel Architects en Archipelago|ar-te – Landschapsarchitect: Ontwerpbureau Pauwels – Studiebureaus: Mouton, Boydens, Daidalos-Peutz – Erfgoedspecialist: Origin