Een plek voor zorg

Borgerstein vzw zet zich in voor mensen met een beperking. Zo’n 236 van hen wonen in de gebouwen in Sint-Katelijne-Waver. In hun maatwerkbedrijf ‘WEBO’ biedt Borgerstein werk aan meer dan 180 mensen. Daarnaast beheert de organisatie twee woonzorgcentra voor ouderen waarvan er eentje ligt op het Borgerstein-domein en woongelegenheid biedt aan 60 ouderen. In het tweede woonzorgcentrum Huize Sinte-Angela in Onze-Lieve-Vrouw-Waver wonen 65 ouderen.

zorg borgerwijk - Supermoon

ZORG IN BORGERSTEIN

Borgerstein biedt zorg- en dienstverlening in diverse vormen aan. Naast woon- en zorggelegenheid voor ouderen, kunnen zorgbehoevenden er terecht voor dag- en/ of nachtopvang, ambulante begeleiding en begeleid werken. Naast de basiszorg biedt de vzw ook zorg voor personen met autismespectrumstoornissen (ASS), personen met een verhoogde psychische kwetsbaarheid en personen met bijkomende motorische problemen.

Woonzorg Borgerstein - Supermoon

Door de nood aan modernere zorgfaciliteiten drong een verhuis van de zorgcampus zich op. Daaruit vloeide de behoefte om de Borgerstein-site op een waardevolle manier te herbestemmen. Borgerstein vzw en haar bewoners krijgen hier de plek die ze verdienen. Eentje die voldoet aan alle hedendaagse zorgeisen.

Naast de ‘basiszorg’ biedt de vzw ook zorg voor personen met autismespectrum-stoornissen (ASS), personen met een verhoogde psychische kwetsbaarheid en personen met bijkomende motorische problemen.
Zorg Borgerstein - Supermoon

STUDIO BORGERSTEIN

Ook STUDIO BORGERSTEIN, een kunstatelier voor kunstenaars met een beperking en een bijzondere gave, krijgt een nieuwe plek in Borgerwijk. Tien jaar na zijn oprichting in 2009 is het atelier uitgegroeid tot een artistieke werkplek en platform.

 

Momenteel werken er 21 vaste kunstenaars van binnen en buiten Borgerstein vzw in het atelier. “Het atelier biedt de kunstenaars een volwaardige, veilige en aangepaste werkomgeving”, legt artistiek verantwoordelijke, Wis van Boekel, uit. “Wij zorgen ervoor dat de werken professioneel geëxposeerd worden en het werk dus de waardering krijgt van het grotere publiek. Zo krijgen de kunstenaars de erkenning die ze verdienen. Dat zorgt niet alleen voor een betere levenskwaliteit, maar ook voor een beter zelfbeeld.”

We groeien op artistiek en menselijk vlak.
Andre Arnold - Studio Borgerstein - Supermoon

ANDRÉ ARNOLD

Coördinator van
STUDIO BORGERSTEIN

Na meermaals te zijn verhuisd, kijkt André Arnold, coördinator van STUDIO BORGERSTEIN, uit naar wat er te gebeuren staat. “Een nieuwe, definitieve plek voor onze kunstenaars laat ons toe om het atelier verder uit te rollen op zowel artistiek als menselijk vlak.” Want dat is nodig, meent Arnold. STUDIO BORGERSTEIN krijgt een moderne en beter uitgeruste accommodatie. En met ruim tien jaar ervaring weet Arnold wel hoe deze werkruimte eruit zou moeten zien. “Een atelier heeft verschillende functies en dus meerdere ruimtes. We deden ervaring op in het buitenland, leerden van externe kunstenaars en luisterden naar elkaars behoeften.” De projectontwikkelaar kreeg Arnolds’ lijst met daarin de noodzakelijke voorwaarden voor een functioneel atelier. Thomas de Jong van CORES Development laat alvast weten hiermee aan de slag te gaan. “We werken vandaag actief aan de optimale inplanting voor de activiteiten van STUDIO BORGERSTEIN, zodat het atelier een waardige plaats in de toekomstige Borgerwijk zal innemen.”

MONICA LAROCHE

Monica Laroche (38), die sinds 2011 als kunstenaar werkzaam is bij STUDIO BORGERSTEIN, kijkt alvast hoopvol naar de toekomst. “Ik wil graag naar het atelier blijven komen, want ik vind dat heel erg leuk. Samen tekenen, schilderen of schrijven en af en toe koffie drinken en een beetje babbelen. Het lijkt me ook fijn als mijn werken en die van de andere kunstenaars nog op veel verschillende plaatsen te zien gaan zijn, dat meer mensen ze gaan kopen en dat we nog veel tentoonstellingen mogen doen. Ik denk dat het leuk gaat zijn om te verhuizen, hoewel het in het begin ook wel een beetje raar zal voelen. Hopelijk krijg ik in de nieuwe lokalen ook weer mijn eigen plekje.”

Kunst Borgerstein
Wij zorgen ervoor dat de werken professioneel geëxposeerd worden en het werk dus de waardering krijgt van het grotere publiek.
Wis Van Boekel - Studio borgerstein - Supermoon

WIS VAN BOEKEL

Artistiek verantwoordelijke
van STUDIO BORGERSTEIN

Kunstenaar Borgerstudio - Supermoon
We werken vandaag actief aan de optimale inplanting voor de activiteiten van STUDIO BORGERSTEIN, zodat het atelier ook in de toekomstige Borgerwijk een belangrijke plaats zal innemen.
Thomas de Jong - Cores Development - Supermoon

THOMAS DE JONG

Directeur van vastgoedontwikkelaar
CORES Development

Nog tijd?
Lees verder

Borgerwijk - Supermoon

Een hart dat klopt
voor iedereen.

Historisch gezien is de Borgerstein-site een gesloten enclave, maar wel eentje waarin ontmoeting en gemeenschap centraal staat. Een belangrijke ambitie van Borgerwijk is om de plek open te stellen naar de ruimere omgeving en als verbindend element mensen en functies samen te brengen. Zo connecteren we huidige buurtbewoners, toekomstige bewoners, ondernemers, baanbrekers en bezoekers.

Borgerwijk - Supermoon

Nieuwe buren.

In Borgerwijk staat het woord ‘wijk’ niet voor niets. Het ontwerp, de indeling, de ligging, de interactie met de buurt en de faciliteiten. Alles staat in het teken van een wijkgevoel; deel uitmaken van een geheel via interactie tussen het domein, de omgeving Pasbrug en de bewoners van beide plekken. In dat gemeenschapsgevoel verenigt Borgerwijk verschillende woonvormen: assistentiewoningen, appartementen of zelfs een cohousingproject.
Maar Borgerwijk is veel meer dan dat.

Deel jouw ideeën of wensen voor Borgerwijk vóór 7 januari via onderstaand formulier. Blijf je graag op de hoogte of heb je een specifieke vraag? Aarzel niet om ons te contacteren.

PROJECTPARTNERS

ONTWIKKELAARS:

CORES Development | Vanhout Projects

 

*Consortium Bergesteyn: Ontwikkelaars: Vanhout Projects, CORES Development – Aannemer: Vanhout – Masterplanner/Architecten: Stéphane Beel Architects en Archipelago|ar-te – Landschapsarchitect: Ontwerpbureau Pauwels – Studiebureaus: Mouton, Boydens, Daidalos-Peutz – Erfgoedspecialist: Origin