Een buurtmagazine vol ideeën

Een nieuwe toekomst klopt op de deur van Borgerstein; die van Borgerwijk. In het Borgerwijk Magazine laten tal van andere betrokkenen bij het project je nu al even binnenkijken bij Borgerwijk. Ontdek nu het b(l)oeiende verhaal van deze bijzondere erfgoedplek en de buurt.

Samen dromen waarmaken

Borgerstein is in volle transitie. Het wordt een dynamische wijk waar men woont, beleeft, werkt en zorgt. Het nieuwe Borgerwijk groeit en bloeit vanuit de kracht van de gemeenschap. Want een toekomst bouwen, doe je samen.

Verbondenheid met de plek

Wonen, werken en leven op een erfgoedplek is best bijzonder: het is kiezen voor de toekomst met respect voor het verleden. Borgerwijk is altijd een plek van en voor een community geweest. Eerst gesloten en sacraal als seminarie, later zorgend en sociaal met Borgerstein vzw. Vandaag wil Borgerwijk een open, toegankelijke plek zijn waar bewoners, ondernemerschap, zorg, creativiteit en natuur samenkomen op de fundamenten van de geschiedenis.

Borgerstein - Supermoon

Rijke geschiedenis, magistraal decor

Borgerwijk was voordien Borgerstein, gevestigd in het vroegere Sint-Jozefseminarie. De monumentale kracht van het instituut blijft behouden in de huidige herbestemming van de plek. Want de site van Borgerstein heeft een grote erfgoedwaarde. Een gesprek met erfgoedraadslid en doctor in de kunstwetenschappen van de Universiteit Gent, Mario Baeck.

De ziel van de plek, vervat in de stenen

De gebouwen op de Borgerstein-site weerspiegelen de identiteit van deze plek. Ine Vanherck, projectontwikkelaar bij Vanhout Projects, vertelt wat daar zo uitzonderlijk aan is.

Gebouw Borgerstein - Supermoon
zorg borgerwijk - Supermoon

Een plek voor zorg

Borgerstein vzw zet zich in voor mensen met een beperking. Zo’n 236 van hen wonen in de gebouwen in Sint-Katelijne-Waver. In hun maatwerkbedrijf ‘WEBO’ biedt Borgerstein werk aan meer dan 180 mensen. Daarnaast beheert de organisatie twee woonzorgcentra voor ouderen waarvan er eentje ligt op het Borgerstein-domein en woongelegenheid biedt aan 60 ouderen. In het tweede woonzorgcentrum Huize Sinte-Angela in Onze-Lieve-Vrouw-Waver wonen 65 ouderen.

Een hart dat klopt voor iedereen

Historisch gezien is de Borgerstein-site een gesloten enclave, maar wel eentje waarin ontmoeting en gemeenschap centraal staat. Een belangrijke ambitie van Borgerwijk is om de plek open te stellen naar de ruimere omgeving en als verbindend element mensen en functies samen te brengen. Zo connecteren we huidige buurtbewoners, toekomstige bewoners, ondernemers, baanbrekers en bezoekers.

Borgerwijk - Supermoon
Borgerwijk - Supermoon

Nieuwe buren

In Borgerwijk staat het woord ‘wijk’ niet voor niets. Het ontwerp, de indeling, de ligging, de interactie met de buurt en de faciliteiten. Alles staat in het teken van een wijkgevoel; deel uitmaken van een geheel via interactie tussen het domein, de omgeving Pasbrug en de bewoners van beide plekken. In dat gemeenschapsgevoel verenigt Borgerwijk verschillende woonvormen: assistentiewoningen, appartementen of zelfs een cohousingproject. Maar Borgerwijk is veel meer dan dat.

Groene oase vlak bij de stad

Borgerwijk is op meerdere vlakken een meerwaarde, en het dichterbij brengen van natuur is alvast een belangrijke. Een park in je buurt is al bijzonder fijn, maar ook tussen de gebouwen van Borgerwijk geniet je van lommerrijke plekken en een binnentuin die ademruimte en rust brengt. Want ja, vertoeven in het groen doet goed.

Borgerwijk - Supermoon
Plan Borgerwijk - Supermoon

Het plan

Dit project heeft al een heel intensief voortraject achter de rug. Langzamer hand slagen we er in dit plan verwezenlijken. Ben je benieuwd naar de toekomstplannen?

Blijf je graag op de hoogte of heb je een specifieke vraag? Aarzel niet om ons te contacteren.

PROJECTPARTNERS

ONTWIKKELAARS:

CORES Development | Vanhout Projects

 

*Consortium Bergesteyn: Ontwikkelaars: Vanhout Projects, CORES Development – Aannemer: Vanhout – Masterplanner/Architecten: Stéphane Beel Architects en Archipelago|ar-te – Landschapsarchitect: Ontwerpbureau Pauwels – Studiebureaus: Mouton, Boydens, Daidalos-Peutz – Erfgoedspecialist: Origin