Nieuwe buren

In Borgerwijk staat het woord ‘wijk’ niet voor niets. Het ontwerp, de indeling, de ligging, de interactie met de buurt en de faciliteiten. Alles staat in het teken van een wijkgevoel; deel uitmaken van een geheel via interactie tussen het domein, de omgeving Pasbrug en de bewoners van beide plekken. In dat gemeenschapsgevoel verenigt Borgerwijk verschillende woonvormen: assistentiewoningen, appartementen of zelfs een cohousingproject. Maar Borgerwijk is veel meer dan dat.

Borgerwijk - Supermoon

Tom Ryckaert is als projectleider en architect van Stéphane Beel Architects verantwoordelijk voor het ontwerp van zowel het bestaande als nieuwe deel van Borgerwijk. Hij ontfermt zich over de vormgeving van de gebouwen en verdiept zich eveneens in de randvoorwaarden en vraagstukken die hierbij komen kijken.

Tom Ryckaert - Supermoon

HOE GAAN DE RESIDENTIËLE WONINGEN ERUITZIEN EN WELKE PLEK KRIJGEN ZE BINNEN DE SITE?

“Het wordt een zeer brede en gevarieerde mix aan woningen. Van appartementen voor starters of jonge gezinnen tot cohousingplekken of zelfs luxueuze penthouses en gezinsappartementen met een grote buitenruimte. We realiseren dit deels door de bestaande gebouwen te renoveren en deels via nieuwbouw. We streven daarbij naar een grote diversiteit op verschillende vlakken zoals oppervlakte, ligging, oriëntatie, bereikbaarheid, woonconcept, hoe het interieur ingericht wordt, enzovoort.”

WAT VOEGEN DEZE ’NIEUWE BUREN’ TOE AAN DE SITE EN DE OMGEVING?

“Ik denk dat we wel kunnen stellen dat we komen van een situatie die initieel een soort van ‘gated community’ was; een afgesloten enclave met weinig interactie naar de buurt toe. Later gingen de poorten open voor de zorgcampus maar bleef de omheining staan. We gaan nu voor een open plek waar de diversiteit aan mensen zal zorgen voor vers en nieuw leven. Daardoor worden de doorstroming en de leefbaarheid van de plek fel verbeterd.”

Bouw Borgerwijk - Supermoon
Alles in het teken van een wijkgevoel.

TOM RYCKAERT

Projectleider, architect en partner
bij Stéphane Beel Architects

ZIJN ER OOK NIET-RESIDENTIËLE INVULLINGEN WAARVAN JE ZEKER BENT DAT DIE ER GAAN KOMEN?

“We willen dit soort zaken afstemmen met de buurt, maar ik kan alvast een tipje van de sluier oplichten: er komt waarschijnlijk een buurtsupermarkt en we zijn bezig met ontwerpoefeningen voor een kinderdagverblijf en een medische groepspraktijk. Kantoorruimtes en cohousing vallen ook binnen onze visie, al is dit plan nog niet heel concreet. De grote kapel blijft behouden en wordt herbestemd in overleg met de betrokkenen. De functie die we deze zouden willen geven, neigt eerder naar een horecagelegenheid zoals een restaurant of een brasserie. De ruimte onder de kapel zou eventueel een fitness- of wellnessruimte kunnen worden. En ook het waardevolle STUDIO BORGERSTEIN, een kunstatelier voor kunstenaars met een beperking, krijgt, uiteraard, een mooie plek in Borgerwijk.”

 

WAT IS JOUW TOEKOMSTDROOM VOOR BORGERWIJK?

“Als architecten is het onze droom dat de combinatie van de historische en nieuwe architectuur een stimulans is voor deze bloeiende wijk.”

Plan Borgerwijk - Supermoon

STÉPHANE BEEL ARCHITECTS

Architectenbureau Stéphane Beel Architects tekende de plannen voor het Borgerwijkproject uit. Naast het gedeelte waar in een eerste fase nieuwe zorggebouwen zullen worden gerealiseerd, wordt ook het bestaande seminariegebouw gedeeltelijk gerestaureerd. Het voorgebouw en de kapel blijven behouden en de achterbouw wordt vervangen door een nieuw volume. Bovendien wordt het park grondig opgefrist en opengesteld als centrale ontmoetingsruimte voor alle buurtbewoners.

 

Het ontwerp van het hernieuwde seminariegebouw staat in het teken van behoud van volume, eenvoud en ritme, met een link naar de gebouwen in het zorglandschap, dankzij het gebruik van eenzelfde kleurenpalet: bleek bakstenen metselwerk en aluminium schrijnwerk. En bovendien: daglicht. De oude en nieuwe volumes respecteren en herstellen de bestaande verhoudingen en geven een hedendaagse vertaling aan het seminariegebouw: een plek om samen te wonen en te werken.

Thomas de Jong - Cores Development - Supermoon

DUURZAAM OP ALLE VLAKKEN

Thomas de Jong, Chief Development Officer van vastgoedontwikkelaar CORES Development, laat weten dat duurzaamheid hoog in het vaandel gedragen wordt. Hij maakt de belofte concreet aan de hand van een reeks actiepunten.

 

OP VLAK VAN ENERGIE WERKEN WE ZONDER FOSSIELE BRANDSTOFFEN.

De appartementen zijn goed geïsoleerd en voldoen aan de recentste normen, waardoor we gasloos kunnen verwarmen. Vandaag moeten we steeds meer opletten voor oververhitting van appartementen met grote ramen, westelijk op het park gericht. Kortom: het leefklimaat zal zowel in de zomer als in de winter zo kwalitatief mogelijk zijn.

 

EEN GROENE OMGEVING, DICHT BIJ STATIONS, MAAKT DAT DE LOCATIE OOK DUURZAAM TE NOEMEN VALT.

Het wordt ook een sociaal duurzame plek. Verschillende generaties krijgen hier hun plaatsje. Het brede scala aan woonvormen zorgt voor een enorme generatieoverstijgende diversiteit.

 

NOG MEER POSITIEVE INITIATIEVEN

In Borgerwijk zetten we in op duurzame mobiliteit: deelwagens, elektrische laadpunten en uitnodigende fietsenstallingen worden aangevuld met voldoende parkeergelegenheid boven- en ondergronds voor de verschillende functies.

 

Rivieren Land Regionaal Landschap en de gemeente Sint-Katelijne-Waver zetten zich in om het park vlot toegankelijk te maken voor iedereen. Dat gebeurt in overleg met de buurt door participatiemomenten te organiseren en heel concreet met deze ideeën aan de slag te gaan.

 

Samen werken we aan het verlevendigen van de wijk Pasbrug en de omgeving. Een open houding biedt kansen om een veelheid van voorzieningen, een sociologische mix en een diversiteit van het leven in tijd en plaats te realiseren. We gaan dan ook actief op zoek naar input van eenieder die direct of indirect
bij de ontwikkeling van Borgerwijk betrokken is.

Duurzaam op alle vlakken.

THOMAS DE JONG

Chief Development Officer
van CORES Development

Nog tijd?
Lees verder

Borgerwijk - Supermoon

Groene oase vlak bij de stad.

Historisch gezien is de Borgerstein-site een gesloten enclave, maar wel eentje waarin ontmoeting en gemeenschap centraal staat. Een belangrijke ambitie van Borgerwijk is om de plek open …

Divan Nas

Buurt aan het woord.

Ook de buurtbewoners zien dat de totstandkoming van Borgerwijk heel wat kansen biedt. Divan Nas (bestuurslid van ACOM vzw en Fietsbib), Daniël Le Page (directeur van gemeentelijke basisschool Dijkstein) en Leen Meysmans (sport- en gezondheidsadviseur van gemeentebestuur Sint-Katelijne-Waver) vertellen er meer over.

Deel jouw ideeën of wensen voor Borgerwijk vóór 7 januari via onderstaand formulier. Blijf je graag op de hoogte of heb je een specifieke vraag? Aarzel niet om ons te contacteren.

PROJECTPARTNERS

ONTWIKKELAARS:

CORES Development | Vanhout Projects

 

*Consortium Bergesteyn: Ontwikkelaars: Vanhout Projects, CORES Development – Aannemer: Vanhout – Masterplanner/Architecten: Stéphane Beel Architects en Archipelago|ar-te – Landschapsarchitect: Ontwerpbureau Pauwels – Studiebureaus: Mouton, Boydens, Daidalos-Peutz – Erfgoedspecialist: Origin