Samen dromen waarmaken

Een mooie toekomst klopt op de deur van Borgerstein; een dynamische wijk waar men woont, beleeft, werkt en zorgt. Het nieuwe Borgerwijk groeit en bloeit vanuit de kracht van de gemeenschap. Want een toekomst bouwen, doe je samen.

Vzw Borgerstein maakte in 2017 de beslissing hun huidige zorgcentrum in te ruilen voor een nieuw en hedendaags zorgvastgoed. Een up-to-date infrastructuur die voldoet aan alle eisen en wensen voor de bewoners met hun zorgvragen. Tegelijk was het voor de vzw ook een wens te zoeken naar een nieuwe invulling voor de bestaande erfgoedsite en het park. Het resultaat is een droom die nu werkelijkheid wordt: een nieuwe bestemming die meerwaarde brengt voor de buurt, Pasbrug, en de bewoners die straks hun intrek nemen in de unieke residentie.

In de zoektocht naar een nieuwe bestemming is het noodzakelijk ook in te zetten op de erfgoedwaarde van het domein. Bovendien wordt maximaal rekening gehouden met de persoonlijke visie van buurtbewoners, specialisten en anderen die meebouwen aan onze toekomst. Daartoe werd reeds een participatietraject opgezet met onder meer de vzw Borgerstein, het consortium Bergesteyn, de erfgoedraad, de gemeente Sint-Katelijne-Waver en tal van betrokkenen die al wilden meedenken over een waardevolle invulling van deze bijzondere plek. Op deze website nemen we je mee in het b(l)oeiende verhaal van Borgerwijk, vertellen we je over de weg die we samen al hebben afgelegd en nodigen we ook jou uit om jouw ideeën over de invulling van de Borgerstein-site te delen en de huidige bewoners in deze uitdagende tijden een warme wens toe te sturen.

 

We kijken alvast uit naar jouw feedback.

Nog tijd?
Lees verder

Borgerwijk - Supermoon

Verbondenheid met de plek.

Wonen, werken en leven op een erfgoedplek is best bijzonder: het is kiezen voor de toekomst met respect voor het verleden. Borgerwijk is altijd een plek van en voor een community geweest. Eerst gesloten en sacraal als seminarie, later zorgend en sociaal met Borgerstein vzw. Vandaag wil Borgerwijk een open, toegankelijke plek zijn waar bewoners, ondernemerschap, zorg, creativiteit en natuur samenkomen op de fundamenten van de geschiedenis.

Borgerwijk - Supermoon

Rijke geschiedenis, magistraal decor.

Borgerwijk was voordien Borgerstein, gevestigd in het vroegere Sint-Jozefseminarie. De monumentale kracht van het instituut blijft behouden in de huidige herbestemming van de plek. Want de site van Borgerstein heeft een grote erfgoedwaarde. Een gesprek met erfgoedraadslid en doctor in de kunstwetenschappen van de Universiteit Gent, Mario Baeck.

Deel jouw ideeën of wensen voor Borgerwijk vóór 7 januari via onderstaand formulier. Blijf je graag op de hoogte of heb je een specifieke vraag? Aarzel niet om ons te contacteren.

PROJECTPARTNERS

ONTWIKKELAARS:

CORES Development I Vanhout Projects

 

*Consortium Bergesteyn: Ontwikkelaars: Vanhout Projects, CORES Development – Aannemer: Vanhout – Masterplanner/Architecten: Stéphane Beel Architects en Archipelago|ar-te – Landschapsarchitect: Ontwerpbureau Pauwels – Studiebureaus: Mouton, Boydens, Daidalos-Peutz – Erfgoedspecialist: Origin