Borgerwijk Sint-Katelijne-Waver Impressie Lot 4

Antwerpse deputatie zet licht op groen voor Borgerwijk

De Antwerpse deputatie heeft via de toekenning van de bouw – en bemalingsvergunning het licht op groen gezet voor Borgerwijk in Sint-Katelijne-Waver. Op de voormalige site van de zorginstelling Borgerstein komen 248 appartementen, een publiek park en heel wat buurtondersteunende faciliteiten met onder meer een Carrefour Express-supermarkt. “Borgerwijk moet een absolute meerwaarde worden voor zowel de toekomstige eigenaars als de omliggende bewoners”, zeggen projectontwikkelaars CORES Development en Vanhout Projects. ​ ​

De kogel is door de kerk. Het Consortium Bergesteyn, met ontwikkelaars CORES Development en Vanhout Projects, mag van de Antwerpse deputatie de voormalige zorgsite van Borgerstein en het historische seminariegebouw converteren in een groene en duurzame woonwijk. Ook de bijhorende bemalingsvergunning werd verleend. De plannen liepen vertraging op door bezorgdheden over de invulling van de site, het aantal nieuwe woningen, de bemaling en de mogelijke parkeerdruk voor de ruime omgeving.

Het Consortium Bergesteyn ging daarom in dialoog met de bewoners van de omliggende straten om hun plannen te verduidelijken en liet extra studies uitvoeren om de bezorgdheden weg te nemen. De studies toonden aan dat de site omvormen tot een woonsite het minste impact heeft op de mobiliteit. Bovendien bleken eventuele parkeerproblemen niet aan de orde, dankzij de 321 ondergrondse en 115 bovengrondse parkeerplaatsen die het project voorziet. Hierdoor is elke bewoner van Borgerwijk zeker van een ondergrondse parkeerplaats en kunnen bezoekers én buurtbewoners hun wagen kwijt op de bovengrondse parking.

“We zijn heel tevreden dat we de deputatie hebben kunnen overtuigen van de absolute meerwaarde van Borgerwijk. Door de site voornamelijk residentieel in te vullen, bieden we een antwoord op de hoge woonnood in de regio. Daarnaast doen we er alles aan om Borgerwijk ook voor de omliggende buren een aangename plaats te maken, waar je onder meer kan ontspannen en boodschappen kunt doen.” – Steven Adams en Mieke Rens van Consortium Bergesteyn

Levendige dorpskern binnen de gemeente

Borgerwijk zal 248 gezinnen een nieuwe thuis geven en verwelkomt een aantal buurtondersteunende faciliteiten. Zo wordt de site een levendige dorpskern in de gemeente, waarbij ook de dichtste buren mee kunnen genieten van alle voordelen die Borgerwijk zal bieden.

De ontwikkelaars investeren een miljoen euro in het mooie groene park, dat op heden nog eigendom is van vzw Borgerstein. De werken omvatten onder meer de aanleg van het veld aan IJzerenveld als groene evenementenweide. Dankzij een nieuw podium zal het mogelijk zijn om er buurtevenementen te organiseren, zoals de jaarlijkse kerstbar. Het beheersplan voor het park heeft alle adviesrondes en inspraakmomenten succesvol afgerond en zal eerstdaags officieel worden goedgekeurd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Dit is een belangrijke finale stap in de realisatie van de totaalvisie voor het park. Eenmaal de werken afgerond zijn, wordt het park overgedragen aan de gemeente.

Carrefour opent buurtsupermarkt op site

Supermarktketen Carrefour heeft als eerste een akkoord gesloten met de projectontwikkelaars om er een Carrefour Express-filiaal te openen. Maar daar blijft het niet bij. Momenteel lopen er ook onderhandelingen met een kinderopvang en de middelbare onderwijsinstelling ‘De Met’, die de voormalige zorgsite als een ideale locatie zien om zich in de nabije toekomst te vestigen. Daarnaast voorzien de ontwikkelaars ook ruimte voor een groepspraktijk voor vrije beroepen.

Onder de kapel bevindt zich ook een grote sporthal. Die wordt vandaag gebruikt als opslagruimte voor het kerstteam en Studio Borgerstein. De ontwikkelaars bekijken samen met de gemeente of de sporthal op korte termijn ook ten dienste kan gesteld worden van de scholen en de verenigingen uit de buurt.

Studio Borgerstein, de kunstenaarswerking voor cliënten van vzw Borgerstein, verhuisde intussen ook naar een nieuwe stek in het deel van het seminariegebouw dat behouden blijft. Op termijn zal het artistiek atelier een definitieve plek krijgen op de site. ​

“Ook na de toekenning van de vergunning willen we graag de buurt blijven informeren over de verdere ontwikkeling en toekomstige residenten. Daarom voorzien we, net zoals in 2021, een magazine dat bij iedere buurtbewoner in de brievenbus zal zitten. Daarin zullen onder meer alle buurtondersteunende faciliteiten zich voorstellen en wordt de invulling van het toekomstige park verder toegelicht.” – Sophie Deprez, CCO CORES Development

Verkoop start in najaar

Als alles volgens plan verloopt, begint dit najaar de verkoop van de appartementen. Het Consortium Bergesteyn hoopt de werkzaamheden eind dit jaar of begin volgend jaar op te starten. Als alles volgens de huidige planning verloopt, zouden eind 2025 de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen in de nieuwe Borgerwijk. De opening van de supermarkt en het openstellen van het seminariegebouw en de buurtparking, zouden gelijktijdig plaatsvinden.

Perscontact:

Consortium Bergesteyn (CORES Development en Vanhout Projects)
Sophie Deprez, CCO, CORES Development

sophie@coresdevelopment.be

03 820 82 72