Borgerwijk

Hedendaags wonen op een bijzondere erfgoedsite

In de jaren 1930 gaf kardinaal Van Roey de opdracht om in Sint-Katelijne-Waver een van de grootste seminariegebouwen van België te bouwen. Het gebouw moest zelfzekerheid en kracht uitstralen. De Mechelse architect Simon Van Craen tekende het Sint-Jozefseminarie uit in art- decostijl met neoromaanse stijlelementen. In 1936 begonnen de eerste priesterkandidaten er aan hun opleiding filosofie en theologie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de lokale bevolking er schuilen tijdens de luchtaanvallen. Niet alleen mensen maar ook kunstwerken uit de buurt vonden hier tijdens de oorlog een veilig onderkomen.

De toekomst van het Sint Jozefseminarie kwam in de jaren 1960 onder druk te staan doordat er zich almaar minder kandidaat-priesters meldden. In 1970 stelde het aartsbisdom het hele domein te koop.

In 1974 kocht de vzw Borgerstein het gebouwencomplex met park aan en vormde het om tot een van de grootste zorgvoorzieningen van het land. Het gebouw begon aan een nieuw leven als opvangcentrum voor personen met een handicap en als rust- en verzorgingstehuis. Later kwam hier nog een maatwerkbedrijf bij. Met de oprichting van Studio Borgerstein, een kunstatelier voor mensen met een beperking, kreeg de site in 2009 ook een artistieke dimensie.

Door historische elementen, zoals de kapel en de gevel, te behouden en met respect te renoveren, zal de belangrijke erfgoedwaarde van de site ook in de toekomst bewaard blijven.

Historische basis, frisse wind

Rond 2013 besliste de vzw Borgerstein om haar zorgfaciliteiten te moderniseren. In 2018 startte ze met de bouw van nieuwe zorggebouwen naast het seminariegebouw. Dit was de eerste stap in de herontwikkeling van het domein. Daarnaast gaf de vzw opdracht om de oude gebouwen en de bijhorende gronden te herbestemmen tot een site voor wonen, werken, zorgen en beleven. Een opdracht waarvoor CORES Development en Vanhout Projects de krachten bundelen.

Rijke geschiedenis, magistraal decor

Het voormalige Sint Jozefseminarie heeft een belangrijke erfgoedwaarde. Enkele erfgoedspecialisten brachten de historische elementen in kaart: denk aan de kapel, de gevel, de glasramen, de kruisweg, … Deze elementen blijven behouden en worden met het nodige respect gerenoveerd. Architectenbureau Stéphane Beel Architects kreeg de opdracht om te site te hertekenen: ze creëren een uniek architecturaal geheel waarin oud en nieuw op elkaar afgestemd zijn.

Nu in verkoop

Aan lanceringsprijzen