Borgerstein-park krijgt metamorfose

“Het uiteindelijke doel is een park creëren waarin fauna en flora welig kan tieren en waar rust en recreatie centraal staan voor de bezoeker.”

Heidi Heijens,  Ontwerpbureau Pauwels

Doorheen de tijd is er heel wat bijgebouwd rond de Borgerstein-site. Hierdoor is het 4,5 hectare grote park zo goed als volledig omsloten door woningen. Toch blijft het een prachtig groengebied dat tal van mogelijkheden biedt om er een mooie en leefbare groene zone van te maken voor de buurt.

Met vernieuwde parkpaden, nieuwe verlichting langs de fietsas en rolstoeltoegankelijke zitbanken, kan je er binnenkort opnieuw lange wandelingen maken, veilig sporten of heerlijk verpozen. De bomen krijgen een nodige snoeibeurt, de exoten worden uitgedund en de dode exemplaren gerooid. Open plekken in het park worden heraangeplant met streekeigen beplanting en aangevuld met een struik- en kruidenlaag. In de lente zal het meiklokjestapijt een lust voor het oog vormen.

Ontwerpbureau Pauwels staat voor deze grondige opfrisbeurt in. Zij zullen er, samen met de Gemeente, Regionaal landschap Rivierenland en het Agentschap Natuur en Bos, voor zorgen dat de uitheemse planten en bomen stelselmatig plaats zullen maken voor inheemse soorten. Zo kan de natuur er welig tieren.

MEER BIODIVERSITEIT

Wie een beetje vertrouwd is met fauna en flora, zal het ongetwijfeld al opgemerkt hebben: het populaire park achter het seminarie is er eentje waar uitheemse planten- en boomsoorten de hoofdmoot vormen. Dat is op zich niet zo verwonderlijk en heeft een historische verklaring.

“Toen het park 70 jaar geleden werd aangelegd, koos men vooral voor de Amerikaanse eik. Een boomsoort die een stevige groeispurt kent en die bovendien de zure zanderige bodem aankan”, weet Michel Pauwels van Ontwerpbureau Pauwels. Midden in het verlengde van de kapel kwam er ook een lindedreef en een kastanjedreef. Heel mooi, maar op vlak van biodiversiteit maakte men toen niet de beste keuzes. “Enkel aan de zuidzijde heb je een klein inheems bos met daarrond mooie meiklokjes.”

DE NATUUR EEN HANDJE HELPEN

Die eenzijdig uitheemse beplanting wil het ontwerpbureau nu aanpakken zodat het park opnieuw een gezonde mix wordt van inheemse plantensoorten die de biodiversiteit ten goede moet komen. “In de eerste fase gaan we de populatie van de Amerikaanse eik voor minstens 25% uitdunnen”, vertelt Heidi Heijens van Ontwerpbureau Pauwels. “Dat is nodig omdat de eik erom gekend staat om amper tot geen zonlicht door te laten, waardoor struikvegetatie geen zonlicht krijgt. Als eerste zijn de dode, zieke en gevaarlijke bomen al aan de beurt gekomen. We laten hier de natuur ook haar werk doen maar omdat er al die jaren amper tot geen bosbeheer is geweest, zullen we een inhaalmanoeuvre moeten doen en de natuur een handje helpen.”

Een gemengd parkbos met inheemse eiken en beuken op de zure zandbodem is een vrij uniek gegeven in deze regio, maar dit park leent er zich uitstekend voor. “Het zal een mooi geheel vormen met de planten en bloemen die er al groeien en aangevuld worden met andere beplanting die het geheel een aangenaam kijkstuk moeten geven”, zegt Heidi.

VERWIJZING NAAR RUST EN BEZINNING

We zullen het park ook toegankelijker maken door het van nieuwe invalspaden te voorzien en van wandelpaden in halfverharding die vlot toegankelijk zijn met rolstoelen.”

Michel Pauwels, Ontwerpbureau Pauwels

Na renovatie zullen de buurtbewoners een gezond park krijgen waar rust en stilte zullen overheersen om zo de link met het seminarie niet te verliezen. Dit is een mooie verwijzing naar het oorspronkelijke religieuze aspect van het park. Toch zal er ook ruimte zijn voor recreatie voor jong en oud. Voor de kinderen worden er speelzones ingericht die een mooie symbiose vormen met de omgeving. Geen kant-en-klare speeltuigen maar wel natuurlijke boomstronken

die samen een speelomgeving bieden om te ravotten. De sportievelingen zullen via luswegen een loopparcours kunnen uitstippelen en voor vermoeide wandelaars worden zitbanken en  ontmoetingsplekken ingericht.

“We zullen het park ook toegankelijker maken door het van nieuwe invalspaden te voorzien. Wagens zullen niet welkom zijn. Dankzij twee verharde en verlichte doorsteekwegen van het IJzerenveld en de Schorsemolenstraat en via de Kapelweg zullen fietsers vlot en veilig kunnen doorsteken. Verder voorzien we wandelpaden in halfverharding zodat die vlot toegankelijk zijn

met rolstoelen”, gaat Michel van Ontwerpbureau Pauwels verder. Kortom, het park moet een plek worden waar iedereen tot rust kan komen, waar natuur, dier en mens in harmonie naast elkaar kunnen leven en waar de biodiversiteit ervoor zorgt dat de komende 70 jaar met gemak overbrugd zullen worden zonder grote onderhoudswerken.

Het park zal toegankelijk zijn van zonsopgang tot zonsondergang. Honden zijn enkel toegelaten aan de leiband zodat de habitat van de bosdieren niet verstoord wordt. Er worden ook hondenpoepbuizen voorzien. Zo blijft het park netjes voor iedereen.