Co-living, iets voor jou? De grens tussen samen en alleen

Steeds meer mensen gaan op zoek naar manieren om een woning te delen. Vooral het sociale en solidaire aspect spreekt ze aan, en ook financieel vallen er voordelen te rapen. Schuilen er dan geen valkuilen in en is het colivingpad enkel bezaaid met rozen? En zijn de positieve effecten wel voor iedereen weggelegd?

Ines Van Dyck en Manon Leyssens delen sinds maart 2023 een tweeslaapkamer-appartement in Antwerpen. De jonge vrouwen leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding in Lissabon. Wanneer het tijd is om terug te keren naar België en zich op de arbeidsmarkt te begeven, besluiten ze samen een nieuwe woonst te zoeken.

Waarom hebben jullie gekozen voor co-living in plaats van het meer traditionele ‘alleen wonen’?

Ines had voordien al eens samengewoond met vrienden, het was dus mede door haar positieve ervaring met co-living dat we voor deze woonvorm hebben gekozen. Bijkomend hadden we al snel door dat we met een gebundeld budget heel wat meer woonruimte voor ons geld zouden krijgen. Maar we zagen het toch ook nog een beetje als een tussenstap tussen het studentenleven en volledig alleen wonen. We hebben nu het beste van twee werelden, we staan volledig op eigen benen maar komen toch niet thuis in een leeg appartement én het is nog goed voor onze portemonnee ook!

Wat was voor jullie belangrijk in de zoektocht naar een appartement?

We hebben verschillende criteria gehanteerd. Op één stond voor ons locatie. We wisten direct dat we in de stad wilden wonen en van daaruit is de zoektocht begonnen. Daarnaast was een ruime woonkamer heel belangrijk, niet alleen omdat we die gemeenschappelijk zouden gebruiken, maar ook omdat we beide graag mensen uitnodigen. Als laatste hadden we graag veel natuurlijk daglicht, de extra energieboost die we krijgen wanneer de zon door de ramen schijnt is heerlijk.

Hoe ziet een typische dag eruit in jullie co-living appartement?

Naast het werk, hebben we beide een drukke sociale agenda en ook nog eens een andere vriendenkring, dat maakt dat we elkaar soms wat mislopen. Daarom is communicatie voor ons heel belangrijk en informeren we elkaar elke dag over onze plannen. Op basis daarvan beslissen we bijvoorbeeld of we samen eten of niet. We vinden het leuk om vrienden over de vloer te krijgen, maar we vinden rust, comfort en privacy minstens even belangrijk. Alles gebeurt dus in overleg. Het voordeel is wel dat we steeds op elkaars etentjes zijn uitgenodigd en we zo al heel veel nieuwe mensen hebben leren kennen.

Hoe verloopt de taakverdeling?

In het begin hebben we een to-do-lijst opgesteld, maar eigenlijk kijken we daar niet meer naar en verloopt de taakverdeling  heel organisch. Gelukkig hebben we het beide graag netjes en opgeruimd en dragen we alle twee ons steentje bij als het op poetsen aankomt. Het zou moeilijker geweest zijn als één van ons een echte sloddervos was. Wat betreft de boodschappen houden we de dagdagelijkse aankopen zoals toiletpapier en schoonmaakproducten bij in een app die de uitgaven automatisch bijhoudt en verdeelt.

Over uitgaven gesproken, hoe zit het met de rekeningen?

We hebben een gezamenlijke rekening waarop we onze huur en vaste kosten storten. We betalen niet hetzelfde bedrag, de ene kamer is groter dan de andere, dus vonden we het niet meer dan logisch dat er ook een verschil in bijdrage was. Het is Ines die de financiën beheert, de betalingen regelt en het overzicht bewaart. We vertrouwen elkaar daar blindelings in.

Hoe verliep de inrichting van het appartement?

We hebben geprobeerd om zo min mogelijk geld uit te geven aan het interieur. We hadden wel geluk dat onze ouders nog meubels hadden die ze niet meer gebruikten, en zo hebben we met weinig geld een heel gezellig appartement gecreëerd. Voor servies en ander accessoires gingen we dan weer langs bij verschillende kringloopwinkels. We vinden het leuk om te snuisteren tussen alle verschillende en unieke spullen die daar te vinden zijn. Eigenlijk blijven we altijd kleine dingentjes toevoegen en dat is ineens ook de charme van onze thuis.

Jullie wonen nu een jaar samen, zouden jullie co-living nog steeds aanraden?

Absoluut, zonder twijfel! Maar is het wel belangrijk om zorgvuldig uit te kiezen met wie je dit avontuur aangaat. Als het een tip mag zijn: durf open communiceren! Valt er iets te bespreken, gooi het direct op tafel en laat kleine ergernissen niet groter worden dan nodig. Wij zijn alvast overtuigd van de positieve kanten aan co-living en vinden het delen van een huis en een thuis geweldig. Naast de financiële voordelen, geeft het idee van niet alleen te zijn een warm gevoel. Dat elkaars vrienden ook jouw vrienden worden, is dan nog eens de kers op de taart. Het is een ongelooflijke ervaring en volgens ons één die voor iedereen in elke levensfase een verrijking kan bieden.