Lineaire vs Circulaire economie
Momenteel leven we in een lineaire economie, waar grondstoffen hun waarde verliezen zodra ze worden gebruikt om een product te creëren. Dit zorgt automatisch voor een grote afvalproductie. Daarom is het belangrijk om te streven naar een circulaire economie waarbij de focus ligt op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van het behoud van grondstoffen, zonder dat deze hun waarde verliezen, om zo de kringloop te sluiten.
In een circulaire economie worden producten en materialen ontworpen met het oog op hergebruik aan het einde van hun levensduur. Deze aanpak gaat verder dan alleen het verminderen van de negatieve milieu-impact, het streeft ook naar sociale duurzaamheid. Nieuwe werkmethoden leiden automatisch tot meer werkgelegenheid in diverse sectoren, waardoor de maatschappelijke impact wordt vergroot.
Samenwerking met Rotor Deconstructions
Ook in Borgerwijk streven we actief naar een circulaire economie. RotorDC, een coöperatie die gespecialiseerd is in het organiseren van hergebruik van bouwmaterialen, helpt ons hierbij. De samenwerking met RotorDC heeft als doel de impact van de afbraakwerken op de site te minimaliseren en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
Hoe gaan we te werk in Borgerwijk?
Samen met RotorDC worden alle materialen in het oude seminariegebouw in kaart gebracht. Binnendeuren, wastafels, maar ook houten banken kunnen gerecupereerd worden. Een van de belangrijkste materialen die RotorDC zal hergebruiken zijn de tegels, die in overvloed doorheen het hele seminariegebouw terug te vinden zijn. Door de ouderdom van het gebouw is het onmogelijk te voorspellen hoe gemakkelijk deze tegels verwijderd kunnen worden. Het wordt dus nog een hele kunst om de tegels te verwijderen zonder ze te breken!
Eind maart wordt het startschot gegeven, vanaf dan zal het hele proces van het leegmaken van het gebouw ongeveer drie weken in beslag nemen. Een zorgvuldige werkwijze is essentieel om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk materialen op een duurzame manier worden hergebruikt, waardoor we samen een belangrijke stap zetten richting een meer circulaire bouwpraktijk.
Meer weten over het Seminariegebouw en de toekomstige plannen? Klik hier.