Een hart dat klopt voor iedereen

Historisch gezien is de Borgerstein-site een gesloten enclave, maar wel eentje waarin ontmoeting en gemeenschap centraal staat. Een belangrijke ambitie van Borgerwijk is om de plek open te stellen naar de ruimere omgeving en als verbindend element mensen en functies samen te brengen. Zo connecteren we huidige buurtbewoners, toekomstige bewoners, ondernemers, baanbrekers en bezoekers.

Borgerwijk - Supermoon

SYMBIOSE VAN ZORG EN WONEN

De ruime buurt is vertrouwd met de mensen die op de zorgcampus wonen. Ze ontmoeten elkaar tijdens hun wandelingen en sommige buurtbewoners zetten zich in als vrijwilliger. “Dat we symbiose van zorg en wonen nu uitgebreider kunnen realiseren op onze eigen site is geweldig”, laat Jan Gysen, ondervoorzitter van het bestuur van Borgerstein vzw, weten. Hij is ervan overtuigd dat Borgerwijk hier echt een verschil kan maken. “Ouders van volwassen kinderen met een beperking leven met maar één zorg: ‘Wat als ik niet meer voor hen kan instaan?’. Door de grote toename van toekomstige huisvestingsmogelijkheden in de Borgerwijk, wordt een formule denkbaar waarbij zij ouder wordend hun woning kunnen verruilen voor een nieuwbouwappartement, terwijl hun zoon of dochter met een beperking op dezelfde site een toekomst tegemoet kan gaan.”

Borgerwijk - Supermoon

EINDELOOS VEEL MOGELIJKHEDEN

Naast de nieuwe woongedeelten zijn er nog plekken die bestemmingen en functies krijgen die losstaan van het klassieke wonen of zorgen. Voor de invulling ervan worden momenteel volop ideeën verzameld. Aan de voorkant kunnen onder meer kantoren en een cohousingproject komen. Ook wordt een nieuwe bestemming gezocht voor de kapel. Bewoners kunnen gebruik maken van faciliteiten die in Borgerwijk zelf aanwezig zullen zijn zoals een dokterspraktijk, een crèche, horecafaciliteiten en een buurtwinkel.

Borgerwijk - Supermoon

Mario Baeck, erfgoedraadslid en doctor in de kunstwetenschappen van de Universiteit Gent, denkt dat we zelfs nog een stapje verder zouden kunnen gaan. “Zolders zouden ter beschikking gesteld kunnen worden om hier te komen studeren. Er zijn prachtige kelders die gebruikt zouden kunnen worden als fietsherstelplaats, als sauna of als wassalon. Er is zoveel verloren ruimte die ingevuld kan worden. Er is zoveel potentieel en de buurt en de bewoners mogen hier mee over nadenken.” De gemeente mist, volgens hem, nog een soort van centrum. “Er is nu geen bijzondere plek waar men kan samenkomen of waar sociale activiteiten kunnen plaatsvinden. Het openzetten van de – tot nu toe relatief gesloten – site, kan alleen maar een prachtige, frisse gemeenschapsdynamiek tot stand brengen.”

Borgerwijk - Supermoon
Van oorsprong is de Borgerstein-site een plek van ontmoeting geweest. En in die geest wordt Borgerwijk dan ook ontwikkeld. Met respect voor de ziel van de plek en de mensen.

MARIO BAECK

Erfgoedraad – Doctor in de kunstwetenschappen
van de Universiteit Gent

Een fietshersteldienst, een bloemenzaak, een sportclub, een restaurant of een bioscoop? Mis je nog iets in je buurt? Zie je je als ondernemer wel deel uitmaken van Borgerwijk? Welke activiteiten zouden een meerwaarde betekenen voor deze plek?

Hoe de nieuwe Borgerwijk zal ingevuld worden, ligt op dit moment nog niet vast. Alle ideeën en toekomstdromen zijn meer dan welkom in onze ideeënbus.

Borgerwijk maken we samen.

KRISTOF LATAIRE

Bezieler van Kapittel

Borgerwijk - Supermoon
Zolders zouden ter beschikking gesteld kunnen worden om hier te komen studeren. Er zijn prachtige kelders die gebruikt zouden kunnen worden als fietsherstelplaats, als sauna of als wassalon. Er is zoveel ruimte die ingevuld kan worden.

MARIO BAECK

Erfgoedraad – Doctor in de kunstwetenschappen
van de Universiteit Gent

Borgerstudio - Supermoon

Nog tijd?
Lees verder

Borgerwijk - Supermoon

Nieuwe buren.

In Borgerwijk staat het woord ‘wijk’ niet voor niets. Het ontwerp, de indeling, de ligging, de interactie met de buurt en de faciliteiten. Alles staat in het teken van een wijkgevoel; deel uitmaken van een geheel via interactie tussen het domein, de omgeving Pasbrug en de bewoners van beide plekken. In dat gemeenschapsgevoel verenigt Borgerwijk verschillende woonvormen: assistentiewoningen, appartementen of zelfs een cohousingproject.
Maar Borgerwijk is veel meer dan dat.

Borgerwijk - Supermoon

Groene oase vlak bij de stad.

Borgerwijk is op meerdere vlakken een meerwaarde, en het dichterbij brengen van natuur is alvast een belangrijke. Een park in je buurt is al bijzonder fijn, maar ook tussen de gebouwen van Borgerwijk geniet je van lommerrijke plekken en een binnentuin die ademruimte en rust brengt. Want ja, vertoeven in het groen doet goed.

Heel wat bekende figuren schreven veelvuldig over die – oh zo heerlijke – natuur. Onze liefde voor natuurlijke schoonheid wordt tegenwoordig nog steeds bezongen door dichters, schrijvers, natuurkundigen en zelfs bloggers. Vijf keer mijmeren en dromen over onze groene Borgerwijk.

Deel jouw ideeën of wensen voor Borgerwijk vóór 7 januari via onderstaand formulier. Blijf je graag op de hoogte of heb je een specifieke vraag? Aarzel niet om ons te contacteren.

PROJECTPARTNERS

ONTWIKKELAARS:

CORES Development | Vanhout Projects

 

*Consortium Bergesteyn: Ontwikkelaars: Vanhout Projects, CORES Development – Aannemer: Vanhout – Masterplanner/Architecten: Stéphane Beel Architects en Archipelago|ar-te – Landschapsarchitect: Ontwerpbureau Pauwels – Studiebureaus: Mouton, Boydens, Daidalos-Peutz – Erfgoedspecialist: Origin