Groene oase vlak bij de stad

Borgerwijk is op meerdere vlakken een meerwaarde, en het dichterbij brengen van natuur is alvast een belangrijke. Een park in je buurt is al bijzonder fijn, maar ook tussen de gebouwen van Borgerwijk geniet je van lommerrijke plekken en een binnentuin die ademruimte en rust brengt. Want ja, vertoeven in het groen doet goed.

 

Heel wat bekende figuren schreven veelvuldig over die – oh zo heerlijke – natuur. Onze liefde voor natuurlijke schoonheid wordt tegenwoordig nog steeds bezongen door dichters, schrijvers, natuurkundigen en zelfs bloggers. Vijf keer mijmeren en dromen over onze groene Borgerwijk.

Borgerwijk - Supermoon

‘ELKE WANDELING IN DE NATUUR LEVERT MEER OP DAN WE ZOEKEN’ – John Muir

Het park krijgt een grote opknapbeurt en wordt opengesteld voor iedereen zodat je de ruimte krijgt om jezelf, en zoveel meer, te vinden wanneer je daar behoefte aan hebt.

 

‘WANDELEN IS HET ULTIEME MEDICIJN’ – Hippocrates

Het Borgerstein-park wordt goed onderhouden en met het zorglandschap en seminariecomplex verbonden. Dit zorgt ervoor dat jij vlak bij de deur lange en veilige wandelingen kan maken om optimaal te genieten van de weldadigheid van de natuur.

b

‘DE NATUUR IS GEEN PLEK DIE WE BEZOEKEN, DE NATUUR IS ONZE THUIS’ – Gary Snyder

Met een prachtig groen park als achtertuin, hoef jij niet meer op zoek naar de natuur. Je zit er midden in. En we dragen zorg voor onze thuis. Daarom willen we actief en op uiteenlopende manieren werken aan natuurbescherming en ontwikkeling.

Borgerwijk - Supermoon
Rust maakt je als mens rijker.

KRISTOF LATAIRE

Bezieler van Kapittel

‘HET LEVEN IS ALS FIETSEN. OM DE BALANS TE HOUDEN MOET JE BLIJVEN BEWEGEN’ – Albert Einstein

Door Park Borgerstein loopt er een fietsroute die aansluit op het fietsnet dat je via prettige, veilige wegen naar nog mooiere plekken leidt. Ook dat ontspannen rondje fietsen ligt dus gewoon om de hoek.

 

‘DE LENTE IS DE NATUUR DIE ZEGT: LATEN WE FEESTEN!’ – Robin Williams

Het park is de uitgelezen plek om buurtevenementen te organiseren. Een yoga-sessie, muziekoptreden of sportevenement, bijvoorbeeld. Kinderen kunnen zich tegelijkertijd uitleven op toffe speeltoestellen in het parklandschap naast de vijver. Dit alles is mogelijk en gebeurt – uiteraard – in nauw overleg met de buurt.

Borgerwijk - Supermoon

Nergens in Vlaanderen komen zoveel rivieren samen als in Rivierenland, de waterrijke regio in het zuidwesten van de provincie Antwerpen. Ook Sint-Katelijne-Waver en meer bepaald de omgeving van de wijk Pasbrug bevinden zich in dit gebied. Het park van Borgerwijk krijgt dan ook een centrale rol in de kern Pasbrug-Nieuwendijk.

Gelegen op een domein gekenmerkt door rust en harmonie, zorgt de transitie van Borgerstein naar Borgerwijk voor een toffe dynamische plek vol leven en energie.

KRISTOF LATAIRE

Bezieler van Kapittel

“Door de coronaperiode zien mensen meer dan ooit het belang in van onze woon- en leefruimte”, vertelt Kristof Lataire. Met Kapittel begeleidt hij organisaties en gemeenschappen bij de vormgeving van de toekomst van religieus erfgoed met respect voor de ziel van de plek. “Een woonomgeving in het groen met zoveel aanwezigheid van rust maakt je als mens rijker. Dit geldt zowel voor (buurt) bewoners als voor bezoekers die er even een adempauze kunnen nemen.” Deze rust gaat perfect samen met de polyvalentie van de site. Alles draait, volgens Lataire, om de balans. “Het is een plek op mensenmaat.”

Kristof Lataire - Supermoon

Nog tijd?
Lees verder

Divan Nas

Buurt aan het woord.

Ook de buurtbewoners zien dat de totstandkoming van Borgerwijk heel wat kansen biedt. Divan Nas (bestuurslid van ACOM vzw en Fietsbib), Daniël Le Page (directeur van gemeentelijke basisschool Dijkstein) en Leen Meysmans (sport- en gezondheidsadviseur van gemeentebestuur Sint-Katelijne-Waver) vertellen er meer over.

Plan Borgerwijk - Supermoon

Het plan.

De transitie van Borgerstein naar Borgerwijk heeft al een heel intensief voortraject achter de rug. Samen slagen we erin dit project te verwezenlijken. Ben je benieuwd naar de toekomstplannen?

Deel jouw ideeën of wensen voor Borgerwijk vóór 7 januari via onderstaand formulier. Blijf je graag op de hoogte of heb je een specifieke vraag? Aarzel niet om ons te contacteren.

PROJECTPARTNERS

ONTWIKKELAARS:

CORES Development | Vanhout Projects

 

*Consortium Bergesteyn: Ontwikkelaars: Vanhout Projects, CORES Development – Aannemer: Vanhout – Masterplanner/Architecten: Stéphane Beel Architects en Archipelago|ar-te – Landschapsarchitect: Ontwerpbureau Pauwels – Studiebureaus: Mouton, Boydens, Daidalos-Peutz – Erfgoedspecialist: Origin