Fase 1 van Metamorfose Borgerstein-park

Het Borgerstein-park verdient een grondige opfrisbeurt

Ontwerpbureau Pauwels staat in voor de grondige opfrisbeurt van het Borgerstein-park. Zij zullen er, samen met de Gemeente, Regionaal landschap Rivierenland en het Agentschap Natuur en Bos, voor zorgen dat de natuur weer welig kan tieren en het Borgerstein-park weer een echte ontmoetingsplek wordt.

Start werken begin september

Begin september start aannemer Houwelyckx met Fase 1 van de werken. Deze noodzakelijke werken zijn een eerste stap naar een nieuw Borgerstein-park.

De vijver staat als eerste op de planning. De bomen worden uit het water gehaald en de oevers van de vijver worden onthard zodat amfibieën beter kunnen overleven. Daarnaast worden de invasieve uitheemse boomsoorten weggehaald zodat het park opnieuw een gezonde mix wordt van inheemse plantensoorten die de biodiversiteit ten goede komen. Ook de picknickzone in het centrale grasveld wordt aangelegd. Daar wordt het  heerlijk vertoeven voor families en kunnen kinderen ravotten in het hoge gras.

Een nieuwe thuis voor de schildpadden

Het water in de vijver moet verlaagd worden om de werken aan de oevers van de vijver te kunnen uitvoeren. De schildpadden die door de jaren heen van de Borgerstein-vijver hun thuis hebben gemaakt, worden gevangen en verhuizen naar een nieuw adres die gemeente voor hen heeft gevonden.

Toekomstplannen

Na de werken rond de vijver zijn alle paden in het park weer toegankelijk. Vanaf oktober zal de gemeente Sint-Katelijne-Waver nog spel- en ontmoetingselementen plaatsen, maar blijft de hinder eerder beperkt. Er komt ook een nieuwe kleine steiger aan de zuidwestelijke kant van de vijver. In de loop van november zijn de werken afgerond.

De overige werken, zoals onder meer het vernieuwen van de paden, verlichting, afsluitingen en extra groenaanplant gaan door zodra de bouwwerken rondom het seminariegebouw gepland worden.


Meer weten over het Borgerstein-park als ontmoetingsplaats?

https://www.borgerwijk.be/borgerstein-park-krijgt-metamorfose/

Borgersteinpark, ontmoeten in ‘t groen – Gemeente Sint-Katelijne-Waver (sintkatelijnewaver.be)