Wonen in de regio rond Mechelen? Dan bent u het gelukkigst in Sint-Katelijne-Waver.

Volgens de cijfers uit de jaarlijkse Gemeente-Stadsmonitor gaven de inwoners van Sint-Katelijne-Waver zich in 2020 een geluksscore van 84%. Intussen steeg deze score in 2023 naar 86% en daarmee scoort Sint-Katelijne-Waver het hoogst van alle steden en gemeenten in de Mechelse regio!

Samen met stadspsycholoog Sander van der Ham bekijken we wat ons gelukkig kan maken en rust kan brengen.  

Groen zorgt voor geluk

Onderzoek leert ons dat groene ruimtes een positieve invloed hebben op ons welzijn. Naar een kabbelend beekje staren of een boek lezen in de schaduw van een boom is bevorderend voor de psyche. In de natuur vertragen onze hersengolven, waardoor onze gedachten afdwalen en ons brein tot rust komt. De natuur blijkt dus het perfecte medicijn tegen stress.

Mensen hebben daarbij wel variatie nodig. Gras alleen volstaat niet. Daarom pleit de stadspsycholoog voor meer groene diversiteit in de steden en gemeentes. Van groene gevels tot kleurrijke bloemenweides. De behoeftes verschillen van mens tot mens. Toch kunnen we rustzoekers in twee categorieën opsplitsen: de ene groep zoekt de rust op in kleine, besloten groene zones terwijl de andere groep vooral tot zichzelf komt te midden van uitgestrekte natuurgebieden met weidse uitzichten. Grote parken, gezellige voortuintjes, grote graspleinen, verwilderde bloemenweides of stadsmoestuintjes moeten er samen voor zorgen dat iedereen zijn gading vindt binnen de ‘stads’muren.

Natuur brengt ons echter niet enkel rust. Groen vervult ook andere behoeften. Het zet aan tot beweging, zingeving én sociale contacten.

“De natuur heeft zeker een verbindende factor. Ze brengt ons dichter bij elkaar. Het is een laagdrempelige manier om sociale netwerken in de buurt te ontwikkelen”
Stadspsycholoog – Sander van der Ham

Als mens zijn we sociale wezens en net daarom zijn die sociale contacten van essentieel belang voor ons mentaal welzijn. Om eenzaamheid tegen te gaan, hebben we nood aan contact met vrienden, familie, kennissen, collega’s, buren en zelfs onbekenden. Stuk voor stuk zijn ze belangrijk. Samen vormen ze de basis van onze steunstructuur. We krijgen het gevoel dat we op anderen kunnen terugvallen en dat we ergens bij horen.

Groene woonwijk

Het lijkt er dus op dat Borgerwijk heel wat troeven in handen heeft om de huidige én de toekomstige inwoners van Sint-Katelijne-Waver nog gelukkiger te maken. Want niet alleen de bewoners van Borgerwijk kunnen genieten van het vernieuwde Borgerwijkpark als achtertuin, ook de buren kunnen er wandelen, picknicken in het centrale grasveld, elkaar ontmoeten, sporten, ravotten of gewoon heerlijk in alle rust verpozen.

“Gewoon buitenstappen en diep ademhalen, zalig!”
Bewoonster Residentie Philyra

Meer weten over de metamorfose van het Borgerwijkpark?